Open Huis Waterdunen goed bezocht

Zo’n 150 mensen kwamen zaterdag 8 juli een kijkje nemen achter het hek van Waterdunen. In het kader van het Zeeuws Open Huis lieten de overheden in Zeeland zien waar zij aan werken.  In Waterdunen kon je, om een voorproefje te beleven, een rondwandeling maken door dit unieke natuur- en recreatiegebied. Onderweg kreeg je als bezoeker op een aantal plaatsen uitleg van de verschillende projectpartners van Waterdunen.

Vanaf 10 uur ging ‘het hek van de dam’. Bij het gemaal Nieuwe Sluis was het startpunt waar het publiek werd ontvangen met een kopje koffie. Wie wilde kreeg een uitgebreide uitleg over het nieuwe gemaal. Met enorme pompen wordt er op gezette tijden overtollig polderwater afgevoerd naar de Westerschelde.

Iets verderop was het volgende punt op de route: de getijdenduiker. Daar werd aan de hand van posters en foto’s toegelicht hoe dit enorme bouwwerk in elkaar steekt. De drie grote kokers die straks het eb en vloed in het gebied verzorgen, liggen namelijk diep onder de grond in de dijk en zijn niet te zien. Wel konden bezoekers een kijkje nemen in de bedieningsruimte van de schuiven.

Tegenover de getijdenduiker stond letterlijk het hek open en maakte je een wandeling over wat straks de boulevard langs de inlaatkreek is. Waar het duingebied uitkomt bij het water van de kreken, werd je verwelkomd door Molecaten. Dit familiebedrijf zal het duingebied verder inrichten als camping en duurzame vakantiewoningen gaan verhuren.

Bij een bezoek aan Waterdunen hoort ook de beleving van de natuur. Daar zorgden de gidsen voor, die alles weten van de planten en vogels die je er nu al kunt zien. Tijdens het Zeeuws Open Huis mocht je samen met hen een kijkje nemen aan de rand van de geul die een prachtig uitzicht biedt op de broedeilanden. De (jeugdige) avonturiers konden op ontdekking met zoekkaarten, vlindernetjes en loeppotjes wat er allemaal groeit en krioelt bij de kreken van Waterdunen.

De open dag werd afgesloten met een speciale excursie voor omwonenden die zich hiervoor hadden aangemeld. Veel mensen hebben genoten van een wandeling door Waterdunen en kunnen zich nu goed voorstellen hoe prachtig het gebied straks zal zijn.