Gemeente Sluis


In het uiterste zuidwesten van Nederland ligt de gemeente Sluis: gezellige, authentieke kernen, brede zandstranden, natuurlijke duinen, een weids en afwisselend polderlandschap en een groot aanbod van evenementen en bezienswaardigheden. De gemeente Sluis is na de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2003 tot stand gekomen als fusie van de gemeenten Oostburg en Sluis-Aardenburg. De gemeente telt ruim 24.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 30.843 ha.

Brede, schone stranden

De topattractie van West Zeeuws-Vlaanderen is de 17 kilometer lange kustlijn langs de Westerschelde en de Noordzee. Schone, brede stranden over maar liefst 11 kilometer. De gemeente stelt samen met ondernemers veel in het werk de stranden schoon te houden. En met succes! Ze zijn al vele malen uitgeroepen tot de schoonste stranden van Nederland!

Reis door het verleden

West Zeeuws-Vlaanderen heeft een rijk verleden. De geschiedenis heeft de streek in ontelbare opzichten gevormd. Elke kern heeft een boeiend verhaal te vertellen. De gemeente Sluis streeft ernaar om de historische identiteit daar waar mogelijk beter zichtbaar te maken. Dit doet de gemeente aan de hand van zogeheten valorisatie (opwaardering) van de kernen.

Geslaagd winkelen

De gemeente Sluis kent een uitgebreid aanbod van winkels. Miljoenen dag- en verblijfstoeristen brengen jaarlijks een bezoek aan het bekende vestingstadje Sluis, centrumplaats Oostburg en badplaatsen Cadzand-Bad en Breskens om te genieten van de gezellige terrasjes en de plaatselijke specialiteiten. Ook de winkels en markten in de kleinere kernen trekken veel bezoekers.

Verken het platteland

West Zeeuws-Vlaanderen is rijkelijk bedeeld door moeder natuur. Denk maar aan de unieke natuurgebieden Het Zwin, de Verdronken Zwarte Polder en de uitgestrekte polders. Het stadje Sluis is in 2008 uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland! Sluis kreeg de prijs omdat het groenbeleid is geënt op de historische en geografische eigenheid van het gebied. Het ambitieniveau is hoog, de benadering integraal met als speerpunt recreatie. Voldoende groen van hoge kwaliteit is daarvoor essentieel zonder het belang van het groen voor de eigen bevolking uit het oog te verliezen. Bovendien speelt de gemeente in het kader van het Nationaal Landschap een aanwijsbare rol in de regionale zorg voor natuur en landschap.

Bezoek de website van de gemeente Sluis

Gemeente Sluis