Deltawerken 2.0


Waterdunen is het bewijs dat Zeeland anders met water omgaat. Behalve een mooi en bijzonder natuur- en recreatiegebied is Waterdunen een deltawerk. Maar wel anders dan de deltawerken die we kennen als de grote werken die Zeeland beschermen tegen het water. Natuur, recreatie en getijdenwerking combineren we op een innovatieve manier met kustversterking.

Zilte natuur en bijzondere vogels

In Waterdunen bepaalt het getij de natuur. Door de constante wisseling van hoog en laag water, ziet het landschap van schorren, kreken, zand- en slikplaten er straks ieder uur anders uit. Dat is aantrekkelijk voor kustvogels. Door de ligging aan de monding van de Westerschelde is het gebied een Europese luchthaven voor trekvogels die hun lange reis langs de Noordzeekust maken.
Door het getij zullen er zoutplanten op de schorren groeien en zilte graslanden ontstaan. Dit bijzondere gebied tussen land en zee maakt ook de innovatieve teelt van zilte groenten en aquacultuur mogelijk.

Kluten

Wat kun je verwachten in Waterdunen

In Waterdunen kun je Zeeland voelen, ruiken en horen. Over de nieuwe wandel- en fietspaden kun je de getijdennatuur ontdekken. Het middenpad langs de broedeilanden en struinpaden geven je het gevoel één te zijn met de zilte natuur en de vogels. Bijzondere vogelkijkhutten en gluurschermen brengen je oog in oog met de gevleugelde bezoekers in het gebied.

De brede waterkering biedt plaats aan een duincamping met 300 verblijfplaatsen. In de uitlopers van het duingebied komen 400 recreatiewoningen met uitzicht op de schorren en kreken. Er komt een boulevard met een hotel en kleinschalige horecagelegenheden en winkeltjes.

Recreatiewoningen

In Waterdunen kun je straks op ontdekkingstocht, ontspannen en genieten. Waterdunen is robuust en comfortabel tegelijk.

Meer achtergrond over de planvorming van Waterdunen leest u op de pagina publicaties.