Breng een bezoek aan Waterdunen


Welkom in Waterdunen!

Waterdunen is een uniek natuur- en recreatiegebied van 350 hectare aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust. Hier heeft het getij de hoofdrol. Wandel over de paden en de bruggen en kom dichtbij de vogels die hier rusten, eten en broeden. En geniet van de natuur. Waterdunen is een geliefde tussenstation voor trekvogels. Ze vinden in dit gebied voedsel en rust voordat ze hun verdere reis kunnen maken. Ook zijn er vele vogels die in Waterdunen neerstrijken op de speciaal voor hen aangelegde broedeilanden. De grote stern, dwergstern, kokmeeuw en visdief broeden hier hun eieren uit en brengen hun jongen met veel gekrijs groot. In het westen van het gebied vindt u 2 vogelkijkhutten die speciaal ingericht zijn voor kinderen. Langs het middenpad vindt u nog 2 vogelkijkhutten: de koloniehut (met uitzicht op de broedeilanden) en de trekvogelhut (met uitzicht op de kreken).

Wandelpaden Waterdunen

Hoe komt u in Waterdunen?

 • Waterdunen ligt aan de kust tussen Breskens en Groede en ligt op ca. 10 minuten fietsen van het fietsvoetveer Vlissingen-Breskens. 
 • U kunt uw fiets parkeren in de fietsenstalling bij de ingang bij de Langeweg (ter hoogte van de Kieweg) of bij een van de andere aangegeven fietsenstalling.  
 • Komt u met de auto, dan kunt u parkeren op de parkeerplaats aan de Walendijk. De parkeerplaats en de fietsenstalling zijn op plattegrond aangegeven.
 • U kunt hier starten met de blauwe Golfroute, de groene Zeekraalroute of de oranje Vogelroute. U kunt vrij wandelen op gemarkeerde wandelroutes tussen zonsopgang en zonsondergang. De toegang is gratis. Door het gebied heen staan themapanelen opgesteld met informatie over wat er op die plek te zien is. 

Handig om te weten

 • Over de wandelroute
  De wandelroutes zijn een combinatie van verharde paden, onverharde paden en vlonderpad. Het onverharde gedeelte van de wandelroute kan bij regen modderig zijn. Kies daarom voor stevige schoenen.
   
 • Hondenbeleid
  Omdat Waterdunen een vogelgebied is, zijn honden in het grootste deel van Waterdunen niet toegestaan. In het oosten van Waterdunen is een gedeelte waar honden aan de lijn wel zijn toegestaan. Dit staat op de borden langs de route aangegeven en op de plattegrond.
   
 • Fietsen
  Waterdunen is een wandelgebied, er zijn geen fietspaden. U kunt uw fiets parkeren bij de verschillende fietsparkeerplaatsen. Waterdunen per fiets beleven? Verken dan het fietspad rondom Waterdunen.

Wandelroutes

Vanaf de parkeerplaats aan de Walendijk loopt u langs de fietsenstalling, over de brug het natuurgebied in. Hier starten twee van de drie wandelroutes.

 • De groene Zeekraalroute (4,5 km) is deels verhard, deels onverhard en u wandelt een stuk over een vlonderpad.
 • De oranje Vogelroute (5,5 km) voert over vlonderpaden, langs kijkhutten en -schermen via de zee.
 • De blauwe Golfroute (9km) is een grote ronde langs de randen van gebied. U krijgt zo heel Waterdunen te zien.

Download de plattegrond voor uw bezoek aan Waterdunen (PDF)

Rolstoelvriendelijke route

De wandelpaden in Waterdunen bestaan voor een deel uit onverharde en verharde paden. Daarnaast komt u op de blauwe Golfroute of oranje Vogelroute trappen tegen. Om trappen te ontwijken volgt u - wanneer u de duinopgang op bent gegaan - het fietspad naar links tot de kruising met de Panoramaweg. Hier volgt u de weg naar links, naar beneden. Let op: op dit stukje kunnen auto’s u tegemoet rijden. Aan het einde van de weg gaat u naar links en kunt u de normale bewegwijzering van de blauwe of oranje route weer volgen.

Plattegrond Waterdunen - rolstoelvriendelijke route

Download plattegrond Waterdunen met rolstoelvriendelijke route (PDF)