Terugblik bezoekersdag

Na een lange tijd wachten was het op zaterdag 9 oktober eindelijk zover: de opening van de eerste wandelroute in Waterdunen. De bezoekers stonden te popelen, precies om 10 uur liepen de eerste wandelaars over de wandelpaden van de groene Zeekraalroute.

vogels gluren

Vogels gluren in en rondom Waterdunen
Langs de route stonden informatiestands waar medewerkers van de Provincie Zeeland, stichting Het Zeeuwse Landschap (HZL) en Molecaten informatie gaven over Waterdunen. Wie begon met wandelen vanaf de parkeerplaats aan de Nieuwe Slikkenburgseweg kwam als eerste langs de vogeltelpost waar medewerkers van HZL enthousiast uitleg gaven over de vogels die hier voorkomen. Daarna liepen de bezoekers langs de recreatieondernemer Molecaten, die vertelde over hun plannen voor het park. In de vogelkijkhutten stonden gidsen met telescopen zodat bezoekers naar de verschillende vogels op de vogeleilanden konden gluren. Bij de oestergeul leerden de bezoekers alles over de oester- en zilte teelt.

onderwaterleven

Alles over onderwaterleven en het getij in Waterdunen
Na het wandelen over het middenpad en de bruggen stonden barista's halverwege de route klaar voor een welverdiend kopje koffie of thee. Op de terugweg via het struinpad kwamen de bezoekers alles te weten over het onderwaterleven en even verderop over de getijdenduiker. Een krant boordevol informatie over (het ontstaan van) Waterdunen en ansichtkaarten 'Groetjes uit Waterdunen' mochten de bezoekers meenemen als aandenken aan deze dag. Met een heerlijk herfstzonnetje aan de strakblauwe hemel was het prachtig wandelweer en een mooie dag om Waterdunen te beleven. En dat vonden meer mensen, om 15 uur stond de teller op meer dan 800 enthousiaste bezoekers. De eerste dag dat Waterdunen open was is dus met recht geslaagd te noemen!

Handig om te weten

Voorlopig is alleen de groene Zeekraalroute geopend. Dit is een rondje van 4,5 kilometer waarbij je via de bruggen over het water loopt (verhard) en via een onverhard (gras)pad weer terugloopt. De route is aangegeven met groene bordjes. Naar verwachting openen begin 2022 de andere twee wandelroutes (blauwe Golfroute en oranje Vogelroute). Houd hiervoor de website  www.waterdunen.com in de gaten.

Waterdunen is alle dagen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het is een wandelgebied, fietsen is niet toegestaan. Ook zijn honden in het grootste deel van Waterdunen niet toegestaan. Vogels zien honden als gevaar en zullen Waterdunen dan als broed- of rustgebied gaan vermijden. In het oostelijk deel van Waterdunen is een route uitgezet waar honden aan de lijn wel zijn toegestaan.