Innovatieve waterbeheersing


Waterdunen is het bewijs dat Zeeland anders met water omgaat. Behalve een mooi en bijzonder natuur- en recreatiegebied is Waterdunen een deltawerk. Maar wel anders dan de deltawerken die we kennen als de grote werken die Zeeland beschermen tegen het water. Natuur, recreatie en getijdenwerking combineren we op een innovatieve manier met kustversterking.

Zilte natuur en bijzondere vogels

In Waterdunen bepaalt het getij de natuur. Door de constante wisseling van hoog en laag water, ziet het landschap van schorren, kreken, zand- en slikplaten er ieder uur anders uit. Dat is aantrekkelijk voor kustvogels. Door de ligging aan de monding van de Westerschelde is het gebied een Europese luchthaven voor trekvogels die hun lange reis langs de Noordzeekust maken. Door het getij groeien zoutplanten op de schorren en ontstaan zilte graslanden. Dit bijzondere gebied tussen land en zee maakt ook de innovatieve teelt van zilte groenten en aquacultuur mogelijk.

 
Kluten in actie

 

Wat kun je verwachten in Waterdunen

In Waterdunen kunt u Zeeland voelen, ruiken en horen. Fietsend langs het gebied of wandelend over de paden in het gebied, ontdekt u de getijdennatuur. Het middenpad langs de broedeilanden en struinpaden geven het gevoel één te zijn met de zilte natuur en de vogels. Bijzondere vogelkijkhutten en gluurschermen brengen u oog in oog met de gevleugelde bezoekers in het gebied.

De brede waterkering biedt plaats aan een duincamping. In de uitlopers van het duingebied komen recreatiewoningen met uitzicht op de schorren en kreken (zie https://www.molecaten.nl/waterdunen). 

 
Voorbeeld recreatiewoningen

In Waterdunen kunt u op ontdekkingstocht, ontspannen en genieten. Waterdunen is robuust en comfortabel tegelijk.

Meer achtergrond over de planvorming van Waterdunen leest u op de pagina publicaties.